Saturday 5 December 2009

meer uit de iPhone halen dan er volgens Apple in kan

Mijn eerste iPhone (een witte 16GB 3G) heb ik hier in Italië bij TIM gekocht in september 2008 zonder abonnement, twee maanden terug heb ik deze doorgeschoven naar mijn vrouw en zelf de nieuwste 3GS 32GB (ook weer wit) genomen. Omdat de iPhones in Italië standaard zonder SIM-lock verkocht worden, in tegenstelling tot de meeste andere landen, kon ik er een SIM van een andere provider instoppen. Tre had hiervoor het beste abonnement mijns inziens.

Ondanks dat mijn telefoon SIM-lock vrij was heb ik hem toch al na een paar weken "gekraakt". Er bestaan 2 soorten van iPhonetje-hacken:
Stap 1. het jailbreaken
Stap 2. het unlocken

Het unlocken is alleen nodig als je een niet SIM-lock vrije telefoon hebt gekocht/gekregen en je deze wilt gebruiken in combinatie met een andere provider, dus als je je in Nederland bij T-Mobile gekochte iPhone wilt gebruiken met bijvoorbeeld een SIM van Vodafone. Het unlocken is op zich best ingewikkeld voor de hackers en ze raden dan ook ten zeerste af om zomaar iedere firmware-update van Apple te installeren.
Aangezien mij het unlocken niet interesseerde heb ik me beperkt tot Stap 1, de JAILBREAK. Klinkt geweldig en dat is het ook best wel.

Want Apple heeft het liever niet en probeert het op allerlei manieren te voorkomen, maar het is op zich NIET ILLEGAAL! Eigenlijk schermt Apple, volgens de hackers (waar Apple-oprichter Steve Jobs ooit zelf deel van uitmaakte), de iPhone iets te veel af, waarschijnlijk onder druk van operators als AT&T. Een goed voorbeeld daarvan is het feit dat Skype (onder druk van AT&T) alleen is toegelaten tot de AppStore als het de beperking zou bevatten dat het alleen in combinatie met WiFi en niet met mobiel internet (3G) zou werken. Zo ver gaat zelfs Microsoft niet, ook voor hun mobiele platform (Windows Mobile) is veel software beschikbaar en die kan zonder inmenging van Microsoft geïnstalleerd worden. Apple niet, er is geen andere mogelijkheid om applicaties te installeren dan via de AppStore. Overigens dankt de iPhone zijn succes aan de simpelheid waarmee applicaties gevonden en geïnstalleerd kunnen worden via diezelfde AppStore. Maar ondanks dat er dus tienduizenden applicaties te vinden zijn, zijn er altijd mensen (waaronder ik dus) die daar niet tevreden mee zijn en die hun hardware (de iPhone) willen gebruiken in combinatie met de software die zij daarvoor het beste geschikt achten. En daar is helemaal niets mis mee. Ik zou eens willen weten hoe men zou reageren als Microsoft ons alleen nog maar applicaties liet installeren op een PC die door hun moet worden toegestaan.

Maar wat kan dat niet met de iPhone en de duizenden applicaties in de AppStore dat ik wel nog zou willen, ik geef even een overzicht van de 5 niet Apple goedgekeurde applicaties die ik het meest waardeer op mijn iPhone:
 • LockCalendar: één van de grootste tekortkomingen van de iPhone is dat je de agenda-applicatie moet opstarten om je actuele afspraken te kunnen zien. Als je dat niet doet kan het gebeuren dat je iets over het hoofd ziet. Daarom is Lock Calendar voor mij de allerbelangrijkste reden om mijn iPhone te jailbreaken. Met behulp van Lock Calendar staan ineens al mijn actuele afspraken op het Lockscreen van de iPhone en dus zie ik telkens als ik op mijn iPhone kijk wat er op de agenda staat de komende tijd. De instellingsmogelijkheden zijn legio en het is zéér eenvoudig te bedienen en bovendien gratis.
 • BiteSMS: BiteSMS was één van de eerste applicaties die ik installeerde. Ik gebruik het om twee belangrijke redenen: ten eerste kost sms-en naar het buitenland onevenredig veel (40cent per bericht) en ten tweede had/heeft mijn provider nogal wat moeite om mijn smsjes bij alle buitenlandse providers af te leveren (zie mijn blog het geheim van de verdwenen sms-berichten). BiteSMS is een alternatieve sms-dienst: via internet worden mijn internationale smsjes verstuurd (BiteSMS herkent dat ik naar het buitenland ga sms-en en past de verzending zelf aan) voor minder dan 8cent per sms (tegen 40cent bij mijn provider). Daarnaast biedt BiteSMS enkele aanvullende opties ten opzichte van Apple's eigen sms-applicatie, zo kun je direct op een ontvangen sms reageren zonder de sms-applicatie te hoeven opstarten;
 • SBSettings: even snel Wifi in of uitschakelen is er niet bij op de iPhone, je moet de actieve applicatie verlaten om terug te gaan naar het Springboard, de Settings opstarten, naar de WiFi-instellingen en daar kun je pas WiFi in of uitschakelen. En dan moet je ook weer terug naar waar je eigenlijk mee bezig was. SBSettings speelt hierop in, door de meeste functies naar het SBSettings menu te brengen waardoor je met 2 handelingen en zonder je toepassing te hoeven verlaten functies kunt in- of uitschakelen. Veeg met een vinger over de bovenkant van het scherm en het menu schuift netjes in beeld, en druk op de knop van de functie die wilt in- of uitschakelen. Er zijn ook aanvullende functies te downloaden, zo wil ik nog wel eens op mijn zij liggend iets lezen en dan stoort die anders zo handige auto-rotate functie behoorlijk, één keer vegen en klikken op Rotation-inhibitor en je scherm blijft landscape (of portrait) staan, hoe je de iPhone ook draait of kantelt.
 • FiveIconDock: niet onmisbaar maar wel handig is een 5e applicatie op de onderste rij van je Springboard;
 • 3GUnrestrictor of VoIPover3G: Apple heeft al vele malen (onder druk van AT&T en consorte)applicaties als fring, Skype, en GoogleVoice uit haar AppStore geweigerd omdat ze VoIP alleen over WiFi willen toestaan en niet over 3G (mobiele dataverbinding). Met dank aan 3GUnrestrictor kunnen we toch gebruik maken van de mogelijkheid om via internet te telefoneren als we onderweg zijn. Let wel op dat je niet door je bandbreedte-limiet heengaat en niet alle operators staan te springen op mensen die hun internetverbinding hiervoor gebruiken, dus let goed op. Ik hoef daar niet bang voor te zijn, met 5GB/week dataverkeer en een operator die Skype-minuten in zijn abbonementen opneemt.
 • Winterboard: puur voor de fun je iPhone een andere look-and-feel geven is geen probleem met Winterboard. Er zijn legio themas te installeren, je favoriete voetbalclub, band, tv-serie, film, etc... er is altijd wel een thema voor te vinden. Zelf vind ik het Windows 7 Ultimate theme erg mooi, lekker tegendraads: Windows op je iPhone!
Naast bovenstaande toepassingen heb ik nog wat ringtone-pakketten, lettertypes en minder belangrijke applicaties geïnstalleerd. Maar ik zou zelf niet meer zonder jailbreak kunnen! En als de UNLOCKING-functie (het sim-lock-vrij maken) niet nodig is, is het met behulp van bijvoorbeeld Blackra1n nog snel en eenvoudig ook. Gewoon even blackra1n downloaden (zowel voor Windows als voor Mac beschikbaar), de iPhone aansluiten, iTunes AutoSync uitschakelen en iTunes afsluiten, Blackra1n opstarten en de instructies volgen en binnen 30seconden is je iPhone jailbroken. Daarna kun je Rock of Cydia installeren (ik adviseer Rock voor de beginners) en kun je de bovengenoemde applicaties installeren. Kijk voor uitgebreide jailbreak-instructies even op de iPhoneClub.nl of zoek op YouTube en/of Google.

Het moge duidelijk zijn dat ik een voorstander ben van jailbreaken van je telefoon en ik ben het ook op het ideologische af eens met de hackers die van mening zijn dat Apple teveel beperkingen oplegt. Je betaald veel geld voor een (mooi) stukje hardware en daarna krijg je ook nog opgelegd wat je wel en wat je niet mag gebruiken aan software! Dat gaat me echt te ver, zeker als je af en toe leest wat ze om wat voor redenen dan ook weigeren in de AppStore en hoe sommige ontwikkelaars zich wel de haren uit hun hoofd kunnen trekken omdat ze wekenlang moeten wachten op uitsluitsel en als ze geweerd worden vaak niet eens duidelijk de redenen horen. Maar gelukkig zijn er dus jongens (en vast ook meisjes) als Geohot en Musclenerd en co die op zoek gaan naar mogelijkheden om meer uit de iPhone te halen dan er volgens Apple in kan!

5 comments:

 1. Hey Dagmar,

  Bedankt voor je interessante artikel. Je hebt mij enorm geholpen. Vorige week mislukte het jailbreaken van mijn simlock vrije iphone 3g met Redsnow (Windows). Ik was zeer teleurgesteld, maar nu ik lees dat het met Blackra1n wel kan, ga ik morgen aan de slag. Ook je andere tips ga ik uitproberen!
  Ciao uit Holland, Nick

  ReplyDelete
 2. Erg leuk interessant artikel! Shin

  ReplyDelete
 3. belangrijke TIP voor 3GS-breakers of diegenen die dat in de toekomst overwegen, of gewoon omdat je de mogelijkheid wilt openhouden om terug te gaan naar een andere dan de laatste versie van Apple's firmware, lees onderstaand artikel op iPhoneclub.NL:
  http://www.iphoneclub.nl/51311/handleiding-sla-je-persoonlijke-handtekening-van-firmware-3-1-2-op

  ReplyDelete
 4. Dit is nog eens zinvolle info.
  Thanx Ralph

  ReplyDelete
 5. Freefall, Valkyrie: Jane Foster, Revenge of Cosmic Ghost Rider, and 2020 Force Works will now receive print releases for individual issues.

  ReplyDelete