Thursday 4 September 2008

Italiaanse bureaucratie - Lezzione UNO (Week 1)

Omdat ik deze week iedere morgen op tijd in de weer was (ivm het naar school brengen van Giulia) ben ik daar natuurlijk gebruik van gaan maken (was ook zo gepland). En dus heb ik mij na 2 wkn ontspanning aan de beruchte Italiaanse bureaucratie gewaagd. Laat ik maar eens op de gemeente gaan navragen wat er nodig is om ons in te schrijven dacht ik maandagmorgen. Oeff..

maandag 10:00, op de gemeente Morazzone.
Volgens de dame ter plekke moet ik meenemen om mij in te kunnen schrijven:
*paspoorten van ons 4 (die hebben we),
*huwelijksakte en geboorteaktes van de kids waaruit blijkt dat wij 2 getrouwd zijn en de kids ook van ons zijn (die documenten hebben we),
*werkgeversverklaring (probleem1),
*inkomensverklaring (probleem2),
*inschrijving bij de Italiaanse "GGD", de ASL (lijkt een formaliteit en dus geen probleem)

ad probleem 1)
ik heb hier geen baan, ik start als zelfstandige, deels werkend voor een Nederlandse opdrachtgever en op zoek naar Internationale ondernemingen die iets in Italië willen opzetten en daarbij hulp kunnen gebruiken (een tijdelijke of parttime sales manager Italië zeg maar), zie voor meer infowww.sales4eu.com. Geen werkgever dus, geen verklaring dus.
Uhhmmm, dan een inschrijving in de KvK, een BTW-nr (Partita IVA), en zo 

ad probleem 2)
wat willen ze precies zien? Ik heb de laatste jaren als zelfstandige gewerkt en daarbij lopen persoon en bedrijf (m.i.) nogal door elkaar... Overleg met mijn NL accountant lost dat probleem snel op. Gewoon de jaaropgave van 2007 laten zien (een votje met daarop in het nederlands Loon voor belastingen etc...) nou ja, ben benieuwd. Overigens moet je beschikken over een jaarinkomen van iets meer dan 10.000,- euro om een gezin van 4 te kunnen inschrijven. Daarmee hou je het in Varese e.o. niet lang vol kan ik je zeggen, maar goed, misschien wel in Puglia .

maandag 11:00, kantoor van Paolo, Varese
Paolo is een vriend van me (ex-president van de Round Table 64 Varese) en boekhouder. Samen met zijn moeder (accountant) runnen ze een admin.- en accountantskantoor. Hier even overlegd over problemen 1 en 2 en besloten dan maar asap de Partita IVA aan te vragen voor mij als Libero Professionista (eenmanszaak / zelfstandige) als Consultant. Een inschrijving in de KvK is volgens hem niet nodig (en niet mogelijk) omdat ik niet in een of ander register thuis hoor als Consultant. OK, het zal! Verder nog wat zaken besproken aangaande de import vd auto, hoe om te gaan met zakelijke rekeningen e.d.

dinsdag 10:00, ASL te Azzate
Op de ASL zou ik de inschrijving voor ons 4 in het Italiaanse zorgsysteem moeten kunnen regelen. ZOU.. Want, hiervoor moet je ingeschreven staan als inwoner. Oei, maar de gemeente wil eerst weten dat ik ingeschreven ben bij de ASL... leuke cirkel. , dus geen probleem wordt probleem 3.
Gelukkig is die juffrouw erg behulpzaam en mag ik ook met een voorlopige inschrijving aankomen, maar ik moet wel ook 4 Codice Fiscale meenmen, Sofi-nrs. Oei, alleen ik heb er één (reeds geregeld ivm de koop van het huis). Die krijg je bij de Ufficio Entrate vd Italiaanse Belastingdienst in Varese.
10:30, gemeente Morazzone
gemeld dat ik bij de ASL een inschrijving moet kunnen laten zien, nu blijkt dat ik voor de gemeente ook die Cod.Fiscale nodig heb (had ze me nog niet verklapt )
11:00, Ufficio Entrate, Varese
3 aanvragen invullen, kopiën van paspoorten maken en dan....... ...... ..... ca. 45min wachten op loket 13. Eindelijk ben ik aan de beurt, en eerlijk is eerlijk, ook hier wordt ik supervriendelijk en goed geholpen. De 3 dames worden ingevoerd (letterlijk en figuurlijk eigenlijk) en ze bestaan ineens ook voor de Italiaanse Fiscus (alsof je daar blij mee moet zijn). Met de 3 Cod.Fiscale ga ik iets na 12:30 de deur uit. Nu nog even door naar Paolo om een kopie van mijn paspoort af te geven tbv de Partita IVA-aanvraag.

woensdag
even niks kunnen doen in afwachting van de Partita IVA.

donderdag 10:00, gemeente Morazzone
met in mijn tas:
*paspoorten van ons 4 > Bene!
*Codice Fiscale van ons 4 > Molto bene!
*internationale versies van huwelijksakte en geboorteaktes > Perfetto!
*Partita IVA > Ottimo!
*Jaaropgaaf 2007 met gelukkig een bedrag boven de € 10.000,- erop > Benissimo!
"manca soltanto la registrazione del INPS"??????? INPS????? wat INPS??? ja nee, dat moet je ook hebben.
Meteen Paolo gebeld naast haar bureau.
"INPS? daarvoor moet je eerst ingeschreven staan in de gemeente" is zijn antwoord! HAHAHA weer een cirkeltje!
Even Paolo met de dame van de gemeente laten kletsen en als we een aanvraag kunnen laten zien is het wat haar betreft in orde! INPS wordt eea uitgelegd en die nemen het in behandeling maar wachten wel op de inschrijving bij de gemeente

Mooi he!

Paolo heeft ondertussen de aanvraag bij INPS (blijkt een verplicht pensioenfonds voor zelfstandigen te zijn) geregeld en ik heb de door INPS voor ontvangst getekende aanvraag in mijn tas. Mijn planning voor morgen wordt dus:

10:00 meteen naar Morazzone, de INPS-aanvraag afgeven en eindelijk ingeschreven worden!
11:00 Naar de ASL, voor de inschrijving en de gezondheidspas, waarmee terug te gaan naar de gemeente zodat de voorlopige aanvraag definitief kan worden. Ow, en de lokale Bromsnor moet nog even komen controleren dat we ook daadwerkelijk op het opgegeven adres wonen. Dus Maddy kan huisbezoek verwachten!
12:00 Paolo de voorlopige inschrijving laten kopieren tbv INPS, Partita IVA, Uff.Entrate, etc. etc. etc.

Tussendoor nog even naar de kleuterschool in Morazzone (ligt naast het gemeentehuis) om Giorgia aan te melden. Dinsdag begint de school daar en morgen zouden de leraren beginnen, ook nog even afwachten wat we daar voor nodig hebben.

En met de inschrijving in de gemeente kan ik volgende week nog het onderstaande lijstje afwerken:
*Gas, water & licht
*Telecom & Internet
*Verzekeringen
*Auto-import voorbereiden


nog iemand een idee wat ik over het hoofd zie?

nog iemand hulp nodig? ik kan u goed consulteren

Saluti,
Dagmar

No comments:

Post a Comment