Monday 30 November 2009

'my crashing iPhone' - met dank aan MobileMe

Inleiding
Afgelopen week ben ik druk aan het emailen en bellen geweest met nieuwe en hernieuwde contacten en dus was het zaterdagmiddag hoog tijd om een en ander bij te werken in Outlook. Daarna nog even snel een kopie van alle E&V-contactpersonen naar de Exchange-server gemaakt en hupakee het werk zit er weer op en het rustige weekeinde kan beginnen.

Het begin
Zaterdagavond, we zitten gezellig met onze visite in Varese, aperitiefje, etentje, en ineens valt het me op dat mijn iPhone een beetje raar doet. Hij start ineens vanzelf op (reboot)... hmm... vreemd, doet ie normaal nooit. Ja, mijn oude iPhone 3G draaide vóór de update naar iPhone OS 3.0 icm de jailbreak niet altijd even stabiel (een reboot in de ochtend was wel aan te raden), maar sinds ik een 3GS heb (met meer werkgeheugen) met OS 3.0/3.1/3.1.2 draait ie superlekker, óók in combinatie met de blackra1n jailbreak.

aanpassing 5-dec-09
de paragraaf over jailbreaken heb ik naar een eigen blog verhuist. Zie hiervoor de blog "meer uit de iPhone halen dan er volgens Apple inkan"

En waarom dan ineens die crash... verder niet op gelet en de iPhone gewoon even helemaal uit gezet. Later thuis leg ik hem op de lader en dus springt ie weer aan, nog even kijken of er iets interessants op Twitter of facebook staat... en ineens... Mac's alternatief voor de bekende (Windows) zandloper in beeld... hangt ie weer! En even later volgt de reboot. Nog eens proberen, nog geen 30 seconden en boem! Weer die 'zandloper', ik mis alleen nog een blauw scherm met FATAL APPLICATION ERROR. Het herinnert me allemaal aan Windows 98. Na een keer of wat proberen heb ik er genoeg van en zet ik hem helemaal uit (best lastig als ie zo snel crasht). 'Dat wordt iets voor de regenachtige zondag van morgen denk ik.'

Zondagmorgen ná het ontbijt nog eens de iPhone erbij gepakt, aangezet en testen, en jawel hoor! Weer crashen na zo'n 30 seconden. Wat is dat toch verdomme, zou het ermee te maken hebben dat ik donderdag of vrijdag OpenSSH erop gezet heb? Is er één of andere applicatie uit de AppStore die wellicht niet helemaal lekker werkt, misschien één of meerdere applicaties uit de Rock/Cydia-Store die niet lekker samenwerken??? Hoewel niet ontevreden over de jailbreak denk ik in eerste instantie toch dat ik het daar ergens moet zoeken. Dan moet dat er dus maar vanaf, iPhone compleet herinstalleren is het plan!

1e Poging
Alle mails, de kalender en al mijn contactpersonen staan op 3 pc's/laptops én op MobileMe en zaterdagmorgen is er nog automatisch een backup gedraaid dus ik kan niks belangrijks kwijtraken. Hupakee de iPhone in DFU-mode (door het constant rebooten kreeg ik hem niet eens in Recovery-mode met iTunes) en iTunes vraagt meteen om de boel te restoren met verse firmware. Ik laat voor de zekerheis iTunes zelf de 3.1.2-firmware nog eens downloaden en de boel installeren. Na een tijdje is ie weer helemaal vers. Zonder last van applicaties, geen jailbreak en niks. Uiteraard vraagt iTunes of ie de backup zal terugzetten en ja, dat lijkt me wel het minste, en omdat daarin niks van de jailbreak opgesloten zit laat ik dat met een gerust hart toe. Backup teruggezet... verdomme, alle AppStore-applicaties weer helemaal door elkaar, en ook de email-account-settings zijn niet teruggezet. Da's maar half werk Apple. Maar goed, alles draait en blijft draaien. Om zeker te zijn dat het aan de jailbreak ligt wil ik die er dus nu wel weer opzetten. Als ie dan weer crasht...  Maar zou ik dan wel voor de gemakkelijke weg van Geohot kiezen en weer blackra1n gebruiken (iPhone jailbreak binnen een minuut), of misschien beter de weg van het iPhoneDevTeam bewandelen met PwnageTool 3.1.4 waarmee je obv de originele Apple-firmware een verse custom firmware (ipsw-bestand) maakt dat je vervolgens met iTunes naar de iPhone schrijft (kan wel een uur duren, excl. de restore van de backup).
Toch maar even de MacBookAir opengeklapt, OS X nog eens opgestart en PwnageTool gedownload... Hmpf... op de één of andere manier lijkt hij er geen zin in te hebben, verder dan stap 4 (kiezen van het originele firmware bestand) kom ik al niet, de applicatie lijkt vast te lopen. Dan toch maar blackra1n nog eens vers downloaden. En jawel, een paar tellen later staat de zwarte regendruppel op het Apple Springboard. In al die tijd is de iPhone nog niet één keer gecrasht. Na de installatie van blackra1n op de iPhone nog even Cydia en Rock installeren en dan kunnen de jailbreak-apps ook weer terug. Gelukkig werkt Rock beter dan de iTunes-backup en zet ie alle applicties incl. instellingen netjes terug op de iPhone. Even rebooten en dan afwachten... er lijkt niks aan de hand. Zou de verse installatie dan wonderen doen (begint nog meer op Windows te lijken ;))?
Tja, alles staat er weer op, alleen mijn agenda, mailaccounts en contactpersonen missen nog, dus maar even snel de MobileMe-settings instellen, mijn Gmail-account en die ene Hotmail-account, oeps... daar hangt ie! op Hotmail? iets van Microsoft? Nou nee, eigenlijk niet, want die instellingen was ik nog aan het invoeren. Toch even opnieuw opstarten, jawel hoor, na 30sec alweer. @#$%^& Is dit ding vervloekt?!

2e Poging
Wat nu? Nog eens proberen of ik PwnageTool aan de praat krijg om er een hele verse custom firmware op te zetten. Nope, die heeft er nog steeds geen zin in. Dan toch maar weer de iPhone in DFU-mode en iTunes weer de originele 3.1.2-firmware erop laten zetten. Dan weer de iTunes-backup met alle AppStore-apps en muziek terug. Eerst maar eens alles zonder jailbreak werkend zien te krijgen, dus vervolgens wat apps getest, en tja het werkt, nou dan maar weer alle mailaccounts erop en testen, en net als ik MobileMe er weer op heb gezet.... ja hoor daar gaan we weer... CRASH!!!
Maar zonder jailbreak???!!!
Is de iPhone zelf kapot? Verdorie daar geen gegarandeerd weer dagen overheen eer dat ding gerepareerd/vervangen is.
Heb ik nog iets over het hoofd gezien? Kan ik nog iets zelf proberen?
Hij crashte meteen nadat ik MobileMe geconfigureerd had!!! Zou het dan aan MobileMe liggen?

3e poging
Wacht even, heb ik zaterdag niet al mijn contactpersonen gesynced met de E&V-server. Eens even kijken! Door het heen-en-weer kopiëren van contactpersonen zijn er in het notitieveld diverse kopiën van steeds weer dezelfde notities ontstaan met telkens een log-achtige datum/tijd-vermelding van het moment van kopiëren, eens kijken wat er in die velden staat als ik ze bekijk via de MobileMe Contacts. Hmmm, dat duurt lang en bij de derde contact die ik bekijk een crash??? in de webinterface een javascript error??? Er zit duidelijk iets in die contacts dat MobileMe niet leuk vind, nog eens in Outlook bekijken... tja, veel tekst, maar echt alleen maar tekst, geen plaatjes, geen scripts, tekst met hier en daar een url. Niks geks zou ik zo zeggen. Maar omdat de meeste van die notities niet zo belangrijk zijn heb ik ze gewoon leeggemaakt (het betrof ca. 30 contacts). Vervolgens heb ik me ervan verzekerd dat alle contacts naar MobileMe gesynchroniseerd (mbv MobileMe voor Windows) werden, en inderdaad in de webinterface van MobileMe waren de problemen ook ineens verdwenen. Toen de inmiddels voor de derde keer met originele firmware gerestorede iPhone ingesteld voor MobileMe en duimen maar. Eerst alleen de mail laten pushen, toen de kalender erbij, nog steeds geen crashes, nu de contacts, en ... daar verschenen alle 900 contacts weer, nu maar hopen dat hij niet zou crashen. Niks... da's mooi in dit geval. Nog eens wat applicaties downloaden uit de AppStore en ook die blijven lopen. Ondertussen ging ik in sneltreinvaart door de iTunes backup&restore heen; al duurde het telkens zo'n 45min om alle AppStore-applicaties weer terug te zetten, 1GB foto's en 5GB muziek over te pompen (ben ik blij dat ik nog niet alle 32GB vol had gezet met muziek). Nou alles stond er weer op alleen de jailbreak miste ik nog. Zou ik het doen? Tuurlijk! Het lag toch duidelijk aan die contacts, dus blackra1n weer opgestart, Rock en Cydia weer installeren en de Rock-backup terugzetten. Alles stond er weer op, alles liep weer en nu 24uur later is de iPhone niet meer gecrasht!

Conclusie
Het probleem lag er dus in dat de iPhone en/of MobileMe problemen had met goed gevulde notitievelden van contactpersonen. Voor wie het wil zien kan ik wel een txt-bestand met de kopie van zo'n notitieveld sturen, het is echt 'plain text', in dit geval (ik heb er willekeurig één uitgenomen) een .txt bestand van 1.460KB!!! Toegegeven erg veel voor een simpel tekstbestand, maar om nou tot zulke desastreuze gevolgen te leiden, wie weet hoe lang het geduurd zou hebben alvorens Apple en ik het er over eens waren waar het probleem zat. "Nee, meneer in ons lab doet uw telefoon het", "Ja, maar zodra ik hem wil gebruiken gaat het mis", "Moet U hem maar niet willen gebruiken waar ie voor bedoeld is" :)
Wie even naar mijn getwitter van zondag 29 november kijkt kan zien dat er aardig wat tijd is overheen gegaan tussen de eerste tweet en de uiteindelijke oplossing, zelfs hopeloos gevraag om hulp die er maar niet kwam op zondag.

1 comment: