Wednesday 25 November 2009

Wimblington twinned with Morazzone, Italy

Een paar maanden terug, het zal ergens in de zomer zijn geweest, lag er ineens een kaartje in de bus met het verzoek even contact op te nemen met de Burgemeester van Morazzone (il Sindaco). Boh... waar zou dat voor zijn? Had mijn fantastische administratie (ahum) voor problemen gezorgd, was ik iets vergeten in te leveren, te melden? Zou hij, als kersverse Lega Nord-burgemeester, alle niet autochtone Padanezen aan te tand willen voelen???

Toch maar even gebeld en de secretaresse was uiterst vriendelijk
"Goedendag mijnheer Sporck, ja we hoopten al dat U zou bellen. De burgemeester zou u graag persoonlijk willen spreken". 
"Maar waar gaat het eigenlijk over" vroeg ik.
"Precies weet ik het ook niet, maar het heeft te maken met de partnergemeentes".
Partnergemeentes?? Tja ik had wel al een paar keer zo'n bord zien staan bij het inrijden van Morazzone dat er een "gemellaggio" was met een engelse gemeente, Wimblington. Maar wat had ik daar mee te maken? Of wilde de burgemeester er een Nederlandse gemeente aan toevoegen en was hij op zoek naar contacten in Kerkrade?
Anyway, afspraak gemaakt. Aangezien het burgemeesterschap in zo'n klein dorp als Morazzone (4500 inwoners) een parttime job is moesten we 's avonds afsprekem, 21:00 op het gemeentehuis.Ik er naar toe die avond en daar sprak ik de kersverse burgemeester en zijn nog kersversere wethouder van onderwijs & cultuur. Kersvers, want niet alleen waren zij beiden pas sinds kort verkozen in hun functies, ze waren bovendien nog jonger dan ik (en ik vind mijzelf met 37 jaar nog best jong, zeker voor een ambt als burgemeester). Lang verhaal kort gemaakt, de wethouder was tot voor kort voorzitter geweest van het "Comitato dei Gemellagi" het twinning comitee, dat zich bezig houdt met het vinden van partnergemeentes en het organiseren van reizen naar en activiteiten met die partnergemeentes. Gezien zijn nieuwe functie als wethouder kon hij de positie van "Presidente del Comitato" niet langer vervullen. Om diverse redenen had de burgemeester het idee geopperd om een in Morazzone woonachtige buitenlander hiervoor te strikken. De keuze was in eerste instantie op mij (en Maddy) gevallen omdat wij enerzijds als Nederlanders bekend staan om onze linguistische capaciteiten en anderzijds omdat wij ons duidelijk in Morazzone gevestigd hadden (koopwoning) en kinderen hadden met Italiaanse namen, ook al woonden we pas 1 jaar hier. In het gesprek probeerden ze eerst te peilen wie ik was, waar mijn ambities lagen en daarna kwamen ze met de vraag of ik in het comitee wilde plaatsnemen en of ik dan eventueel de voorzittershamer wilde hanteren. Na een week bedenktijd (overleggen met Maddy), heb ik een informeel gesprek gevraagd (en gekregen) met nogmaals de burgemeester, de wethouder en een aantal leden van het comitee en werd mij al vrij snel duidelijk dat ik hier wel een positieve bijdrage aan zou kunnen leveren.

Het comitee wil de contacten tussen de inwoners van Morazzone en de twinninggemeente(n) faciliteren en bevorderen. Met name voor de jeugd van Morazzone is het belangrijk om contacten met engelstaligen te kunnen onderhouden om zo het engels beter onder de knie te krijgen.

Inmiddels heb ik mijn eerste vergadering voorgezeten, heb ik contact gehad met mijn engelse collegavoorzitter en zijn de eerste mails de deur uit. Op de planning staat als eerste een kennismakend bezoekje door mij aan Wimblington en het comitee aldaar en ze formeel uitnodigen voor een bezoek aan Morazzone, waarvoor wij dan weer eea moeten regelen (huisvesting, activiteiten, amusement, etc).

Genoeg te doen voorlopig!
Een prettig bijkomend effect is dat ik nu veel sneller en makkelijker contacten maak binnen de gemeenschap hier, wat onze integratie alleen maar ten goede komt!

2 comments: